Away Days – spektaculaire brilstand in Stockholm

Het was lang geduld hebben op weer een reis naar de Zweedse hoofdstad Stockholm. In april 2019 waren we er voor het laatst. Een fenomenale debuutreis wat een passend vervolg krijgt. De reis is compleet uitverkocht en zowel Hammarby als Djurgarden strijden nog om de titel. Dat kan maar één ding betekenen: spektakel tijdens de Stockholm Derby

Voordat we ons storten in de voetbalpassie is het eerst de beurt aan de stad zelf. Gebouwd op verschillende eilanden is Stockholm een boeiende stad om te bezoeken. Van historische wijken tot een modern centrum naar een levendige studentenbuurt. Het is er allemaal te vinden. Het komt dan ook allemaal aan bod dit weekend.

Dineren in Gamla Stan

Als iedereen goed en wel is ingecheckt is het tijd om Stockholm te gaan ontdekken. Door een goed metronetwerk kan je snel reizen tussen de verschillende wijken. Aangezien het al halverwege de dag is, is Gamla Stan de bestemming. Deze wijk is het oude stadshart van de hoofdstad, met gezellige terrassen, leuke winkeltjes en kleurrijke huizen. Ook het Koninklijk paleis is hier te vinden.

Met de groep vinden we een gezellige plek bij een italiaan voor het diner. Uitstekende gelegenheid om elkaar te leren kennen en het weekend af te trappen. Als er een goede bodem is gelegd verplaats de groep zich een paar deuren verder voor de Ierse pub met lekkere live muziek. De stembanden krijgen het zwaar te verduren als er fanatiek wordt meegezongen tot in de kleine uurtjes.

Pre-match met Bajen ultras

Eind van de ochtend vertrekken we richting Sodermalm. De stroom groen-wit richting de levendige wijk van Stockholm is al aardig op gang gekomen. Zelfs een verdwaalde uitsupporter is te vinden. Het duurt niet lang of we genieten van de eerste biertjes terwijl de derby sfeer steeds intenser wordt. We hebben ons plekje gevonden in één van de kroegen van de Bajen Ultras, de fanatieke aanhang van Hammarby.

Voordat we richting stadion gaan, nog een bezoek aan de terrassen Medborgarplatsen. Hier ontmoeten we een aantal vrienden van Away Days, eveneens leden van de Hammarby Ultras. Ze hebben er zin in, geloof in een goed resultaat. De groen-witten doen het de laatste seizoen uitstekend, maar een kampioenschap hebben ze nog niet kunnen vieren. Dit seizoen is er weer een kans.

Spektakel op de tribunes

De Stockholm Derby wordt niet alleen op het veld uitgevochten, maar nog meer op de tribunes. Veelvuldig komen de spectaculaire sfeeracties terug in de jaaroverzichten van mooiste acties van het jaar in Europa. Met beide korte zijden gevuld met fanatieke supporters die elkaar willen overtreffen is dat een garantie voor vuurwerk. Ook nu worden we niet teleurgesteld.

Waar de ultras van Hammarby een gigantisch doek laten zien met prachtige beelden van de stad Stockholm waar Hammarby bekend staat, een gecombineerde actie aan de andere kant. De DIF ultras beginnen met een groot spandoek gevolgd door nog een spandoek, vele vlaggen en de nodige pyro. Dit is genieten en dan moet de wedstrijd nog beginnen.

Doelpuntloze Stockholm Derby

Er staat veel op het spel. Zowel Hammarby als Djurgarde spelen nog om de titel. Winst is dus het enige dat telt, althans dat zou je verwachten. Het is echter de thuisploeg die voetbalt. De bezoekers denken alleen aan verdedigen en hopen op een counter. Een spannende pot voetbal met flinke kansen voor de groen-witten. Een doelpunt wordt er helaas niet gescoord, zowel de paal als de keeper staan in de weg.

De tweede helft hetzelfde verhaal. Iedereen op het puntje van zijn stoel. Iedereen kan alleen even op adem komen als de fanatieke aanhang van Hammarby een grote pyro show doet. Nou ja, adem komen? Het stadion vult zich met rook als ware mistlaag. Het duurt dan ook even voordat het spel hervat wordt. De thuisploeg krijgt nog een aantal enorme kansen om de winst te pakken, maar het mag niet zo zijn. Vlak voor tijd wordt dan toch de 1-0 binnen gekopt. Het stadion ontploft, maar al snel ongeloof. Er wordt gevlagd voor buitenspel en zonder VAR blijft dat sowieso staan.

Het blijft dus 0-0, maar we hebben ons geen moment verveeld. Een derby met alles er op en er aan. Helaas voor de thuisploeg niet voldoende om te denken aan de koppositie, maar er zijn nog mogelijkheden zat. Volgend jaar keren we terug en hopen we op weer een strijd om de prijzen voor wederom een spectaculaire Stockholm Derby, al is dat laatste een garantie.

Reizigers bedankt voor wederom een trip voor in de boeken.

Deel dit bericht

Scroll naar boven
_A3A1027
Away Days Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, voetbalreizen, reisverslagen en aanbiedingen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en mis nooit meer iets.