Away Days – League Cup prooi voor Celtic

Ruim 50.000 fanatieke voetbalsupporters op de tribune. De helft blauw gekleurd, de andere helft groen-wit. De eerste prijs van Schotland wordt vergeven, de League Cup. Het is een droomfinale, Rangers tegen Celtic, en wij waren erbij. Een betere ambiance voor The Old Firm ga je niet krijgen. Slechts één wedstrijd die bepaald of je met een prijs naar huis gaat of wekenlang moet aanzien dat je aartsrivaal een feestje viert. Het werd een zinderende finale die je 90 minuten lang op het puntje van je stoel liet zitten.

We arriveren in Glasgow op zaterdagochtend. Het is redelijk zacht weer voor de tijd van het jaar en zelfs de zon laat zich zo nu en dan even zien. Weinig reden tot klagen. Omdat de finale op zondagmiddag gespeeld wordt, hebben we aterdag alle ruimte om even je eigen ding te doen. Een deel van de groep maakt er dankbaar gebruik van en reist af naar Greenock voor een bezoek aan Cappielow Park. Zij zien de thuisploeg Cove Rangers met 2-1 winnen.

In de avond is het tijd voor een bezoek aan The Brazen Head pub. Dit is een voetbalmuseum en kroeg in één. Spijtig genoeg geen live muziek en tot onze verbazing is het er ook redelijk rustig. Desondanks smaken de biertjes prima en is het vooral genieten van de voetbalhistorie die overal te ontdekken is. Van dit soort pubs zouden er nog veel meer moeten zijn.

Voorbereiden op de finale

Het nadeel van de Old Firms in de competitie is dat ze tegenwoordig om 12.30 uur aftrappen. Kroegen zijn voor de wedstrijd gesloten. Een gezellige onderonsje voor de wedstrijd zit er dan niet in. Bij de League Cup finale is dat anders. Er wordt nu om 15.00 uur afgetrapt en vanaf 11.00 uur zijn er al diverse pubs open. Wij gaan naar Queens Park Café op redelijke loopafstand van Hampden Park. Het nationale stadion ligt namelijk ver buiten het centrum en om de drukte een beetje voor te zijn, zijn we al voor het middaguur aanwezig.

Met een heerlijk zonnetje beloofd het een fantastische voetbaldag te worden. De biertjes smaken goed en de kroeg wordt met de minuut voller en gezelliger. Het groen-wit is volop aanwezig. De locals hebben ook het volste vertrouwen in een goede afloop, al zijn ze ook realistisch dat zo’n finale een wedstrijd op zich is. Maar, deze prijs gaat zeker naar Celtic.

Naast Hampden ligt Cathkin Park. Hier liggen de roots van voetbalclub Queens Park en was het lange tijd de thuisbasis van voetbalclub Third Lanark. In 1967 verdween deze club echter, maar zijn de restanten van het stadion in het park nog altijd zichtbaar. Sterker nog, er wordt door amateur teams nog steeds gevoetbald. Een prachtig stukje voetbalhistorie die niet mag ontbreken op onze wandeling naar Hampden Park.

Zinderend Hampden

Rond het stadion is het al vroeg druk. Dat deze pot ontzettend leeft bij beide supportersgroepen is een understatement. We hebben plaatsen op de lange zijde, met goed zicht op de meeste fanatieke aanhang aan beide kanten, al is elke supporters in dit stadion bloedfanatiek. Het blijft ook een fantastisch gezicht dat het stadion letterlijk in tweeën is gedeeld. Blauw aan de ene kant, groen-wit aan de andere kant. Geen duizenden plaatsen voor relaties, sponsoren etc. nee alles naar de fans.

Ruim voor de aftrap zit de sfeer er goed in. Beide kampen laten zich vocaal fantastisch horen. Het gezang galmt door het stadion. Ook op de tribunes willen ze niet voor elkaar onder doen. In 2015 mochten we al eens aanwezig zijn bij het treffen tussen Celtic en Rangers op Hampden Park. Destijds was het vooral de authentieke Britse sfeer vanuit emotie aanwezig. Tegenwoordig pakken de supportersgroepen ook uit met prachtige sfeeracties en zelfs flinke pyroshows. Vandaag is dat ook niet anders.

Aan Rangers-kant een vellenactie met het clublogo en de bekende ultra die ook terug te zien is op hun spandoeken. Direct daarna volgt pyro met blauwe rook en strobo’s onder luid gezang. Aan de andere kant eveneens een kleurrijke vellenactie die aangeeft dat ze de boel in vuur en vlam gaan zetten. Niet alleen vocaal, want ook aan Celtic-kant wordt flink wat pyro afgestoken. De toon is gezet, het kippenvel staat nu al huizenhoog op de armen.

League Cup naar Celtic

Zoals wel vaker in finales is het voetbal niet best, maar wordt er gestreden voor elke meter. Afgelopen september waren we bij de Old Firm toen Celtic de mat aanveegde met Rangers. Vandaag is dat wel anders. The Hoops hebben de kansen, maar The Light Blues komen er zo nu en dan ook gevaarlijk uit. Je ziet ook dat als het voetballend niet lukt voor Celtic, ze moeite hebben om vechtvoetbal te spelen. Rangers is daar veel beter in, al lijken ze onder de spanning te lijden. Een prijs pakken ten koste van je aartsrivaal is toch wel de ultieme overwinning.

Na een aantal keren redelijk dichtbij een doelpunt te zijn, is het vlak voor rust raak. Een vlot lopende aanval over links komt voor de voeten van Kyogo die alleen hoeft binnen te schuiven. Het groen-witte gedeelte van het stadion ontploft. Supporters tuimelen over elkaar heen van geluk. Een mokerslag voor Rangers zo vlak voor de thee. Het feestje gaat in de rust dan ook nog even flink door op de tribunes.

Bij aanvang van de tweede helft wederom de nodige pyro aan beide kanten. Het is de kerst op de taart, want qua atmosfeer is het hoe dan ook smullen met deze supportersgroepen. Waar Rangers met een bal op de paal dichtbij de gelijkmaker is, is het direct raak aan de andere kant. Celtic komt op 2-0 en wederom ontploft de helft van het stadion. De blauwe kant is even stil, geslagen. Maar ze beseffen dat er nog voldoende tijd is om wat te bewerkstelligen. De beloning volgt tien minuten later als een vrije trap handig wordt binnen gewerkt. De spanning is weer helemaal terug.

Rangers weet echter niet te profiteren van een ontzettend slordig Celtic. Sterker nog, de 2-1 krijgt Celtic de grootste kansen om de wedstrijd definitief te beslissen. Dt doen ze niet, dus blijft het tot de laatste seconden enorm spannend. De winst komt echter niet meer in gevaar en zo pakken de groen-witten de 22e prijs in elf jaar tijd.

Afsluiten bij de Italiaan

Eenmaal de taxi terug naar het centrum gevonden warmen we op in The Italian Kitchen. De indrukken van vandaag worden enthousiast met elkaar gedeeld. De trip was een ongekend succes en dat laat de groep merken ook. Onze lokale gastheer Gary wordt uitvoerig bedankt en zowel hij als de reisbegeleiding worden op een heerlijk etentje getrakteerd. De perfecte afsluiter van een heerlijk voetbalweekend.

Wij danken alle reizigers voor hun deelname en enthousiasme. We hopen jullie snel weer te zien op één van onze reizen!

“Jilke en Gary zijn 2 grote toppers. Van A tot Z in de puntjes geregeld cq verzorgd. Een aanrader voor mensen die van gezelligheid houden en dat gecombineerd met veel humor tot Old Skool stadion en bijbehorende pub tot het o zo mooie Hampden Park met als toetje The Old Firm. Ook voor bv 12 dagen Argentinië met meerdere wedstrijden of lange weekenden in Europa. Tot een volgende ervaring jongens en nogmaals bedankt” – reiziger Joop

“Geweldig weekend gehad in Glasgow, alles top geregeld en goed hotel. Weer een mooie ervaring rijker,op naar de volgende!” – reiziger Jurgen

Deel dit bericht

Scroll naar boven
_A3A1027
Away Days Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, voetbalreizen, reisverslagen en aanbiedingen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en mis nooit meer iets.