Away Days – Glasgow kleurt groen-wit

Het heeft even mogen duren. Bijna drie jaar geleden waren we voor het laatst met een groepreis in Glasgow. Het zou een historische trip worden, aangezien Rangers voor het eerst in 10 jaar weer won op Celtic Park. Sindsdien is de spanning in het Schotse voetbal weer helemaal terug. De twee grootmachten vechten ouderwets weer om de landstitel. De Old Firm bepaalt wie zich voorlopig de club van Glasgow mag noemen.

De vrijdag arriveert langzaam maar zeker iedereen in Glasgow. Met het grootste gedeelte van de groep hebben we die avond een gezellig diner. Een bont gezelschap uit alle windstreken van Nederland. Zelfs een wat te krappe tafel is geen probleem, zeker niet als voetbal het onderwerp van gesprek is. Naderhand wordt nog even de kroeg opgezocht. Een prima start van dit voetbalweekend.

Sfeer proeven

Vanwege het Europese voetbalprogramma wordt de derby ditmaal op zaterdag gespeeld. Het is daarom ook al vroeg verzamelen. Celtic heeft een enorme fanshop, dus een bezoekje kan niet ontbreken. Ondertussen stroomt het gebied rond Celtic Park vol met in het groen-wit geklede mensen. Als even later het rumour plots intenser wordt is duidelijk dat de bezoekers arriveren. Hoewel ze op enige afstand redelijk afgeschermd aankomen, is wel duidelijk wat de rivaliteit tussen beide kampen met de supporters doet. De toon is gezet.

We zoeken de andere kant van het stadion op, waar enkele typisch Schotse kroegen open zijn. Langzaam maar zeker stroomt het voller en voller met groen-wit. De sfeer zit er goed in. Helaas voor ons geen corteo van de Green Brigade voorafgaand aan deze derby. De reden waarom is een raadsel. Normaal gesproken de aftrap van de Old Firm vanuit het Celtic-kamp, met veel zang, vuurwerk en sfeer. Het spektakel dan maar bewaren voor in het stadion. En de vader is de wens van de gedachte.

Prachtige tifo

We hebben geweldige plaatsen naast het uitvak met rechts van ons de ultras can Celtic. We staan dus letterlijk tussen de twee vuren in. Ideaal om eerste rang de rivaliteit optimaal te beleven. En al ver voor de aftrap vliegen de beledigingen, scheldwoorden en obscene gebaren over en weer.

Dan vlak voor de aftrap, na het oorverdovende ‘You’ll never walk alone’, is het tijd voor de sfeeractie van de Green Brigade. Groen witte vellen en een groot doek van Paddy Coyle. Het doek verwijst naar de Battle of the Bogside in Derry in 1969. De toen 13-jarige Paddy was gefotografeerd met een WW2 gasmasker op en een brandbom in zijn handen. Een iconische foto binnen The Troubles, de decennialange strijd tussen de Katholieken en Protestanten op het Ierse eiland. Iets wat natuurlijk ook een grondslag heeft in de rivaliteit tussen Celtic FC en Rangers FC.

In het uitvak stellen ze er bar weinig tegenover. Het gezang wordt luidkeels overstemt door Celtic Park, een voorbode op het verloop van de wedstrijd.

Celtic vernedert Rangers

Vanaf de eerste seconde is het Celtic die heer en meester is op het veld. De thuisploeg geeft vol gas en de bezoekers lopen achter de feiten aan. Geen moment kon Rangers op adem komen en na 8 minuten staan ze al op achterstand. Celtic Park ontploft. We gaan automatisch mee in het fanatisme. Dit was pas het begin. Want nog voor rust krijgen de bezoekers alle hoeken van het stadion te zien. Dat het bij rust pas 3-0 staat mag een wonder heten. Met name de 2-0 is van ongekende schoonheid en Celtic vergeet vaker te scoren.

Niet alleen de spelers maar ook het uitvak moet bijkomen van de groen-witte wervelwind. Het lukt slechts deels, want na rust kan Rangers ook geen potten breken. Celtic daarentegen speelt wat met de rem erop, ze lijken het wel best te vinden. Ze hebben wel enorm gestuntel van de keeper nodig om nog een vierde binnen te prikken. Dat gebeurd een klein kwartier voor tijd. Dat is voor velen in het uitvak de druppel. Die zijn deze vernedering zat en verlaten het stadion. Alleen de Union Bears blijven om de hoon tot op het laatste moment te incasseren.

Het zou nog lang onrustig blijven in Glasgow, waar de groen-witte massa tot in de late uurtjes deze afstraffing uitbundig vieren. Overvolle kroegen, Celtic is voor nu weer de baas in Glasgow. Ook de tweede editie dit seizoen op Celtic Park zullen we bij zijn. Deel 2 van de Old Firm volgt in april 2023, misschien wel de opmaat naar de landstitel voor Celtic.

Deel dit bericht

Scroll naar boven
_A3A1027
Away Days Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, voetbalreizen, reisverslagen en aanbiedingen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en mis nooit meer iets.