T.G.I’s Weekend – Stockholm Derby

Het stadion ontploft van vreugde! Supporters vliegen elkaar in de armen. Tegen alle verwachtingen in verslaat Hammarby koploper en aartsrivaal Djurgårdens. Dit is wat de rivaliteit betekent binnen de Stockholm Derby. Deze wedstrijd winnen kan een seizoen maken of breken. Onze liefhebbers op deze trip begrijpen dat gevoel maar al te goed. Ook zij klimmen op de crush barriers van de staantribune om het feestje mee te vieren. Zo goed als kan worden de (Zweedse) liederen hartstochtelijk mee gezongen. De ultieme beloning van een weekend Stockholm!

Thank God It’s Weekend! Tevreden maar hongerig stapt de groep het restaurant van T.G.I’s Fridays binnen. Voor enkele enthousiastelingen van deze keten was dit onze lunchplek voor de dag. Ideaal om het derby weekend af te trappen. Even daarvoor in alle vroegte in de Zweedse hoofdstad aangekomen. De enige dame binnen de groep ontbreekt nog. Zij is al enkele dagen eerder gearriveerd en al druk bezig de stad te verkennen. Na (vooral) een prima bord spareribs en de nodige biertjes was het voor de rest ook tijd om Stockholm in te duiken.

Olympisch Stadion

Dit bijzondere stadion is een prachtig stuk voetbalgeschiedenis. Het mag tegenwoordig best bijzonder genoemd worden dat een dergelijk bouwwerk nog bestaat. Waar vele stadions vervangen zijn door moderne bakken of over genomen zijn door Moeder Natuur, staat dit pareltje nog altijd fier overeind. Gebouwd in 1912 voor de Olympische Zomerspelen van dat jaar. Ook werd het eerst de thuishaven van AIK (tot 1936) om vervolgens Djurgårdens IF als bespeler te krijgen (1936 – 2013).

Vandaag de dag kunnen de Zweden het stadion gebruiken om te sporten. Rond het veld ligt een uitstekende atletiekbaan. Ook wordt er nog altijd gevoetbald. Zo spelen o.a. de dames van Djurgårdens de thuiswedstrijden in dit prachtstadion. Het stadion bestaat volledig uit houten banken, maar ook houten pilaren met prachtige versiersels. Het fantastische ereterras met eigen luifel maakt het af. Voor de voetballiefhebber heerlijk om hier even rond te lopen.

Stockholm

De stad is omgeven met water en is dan ook verspreid over meerdere eilanden. Vooral Gamla Stan en Sodermalm zijn de places to be. Gezellige straten, terrassen, restaurants en barren zijn hier volop te vinden. Na met elkaar wat hoogtepunten van de stad bezocht te hebben wordt hier dan ook dankbaar gebruik van gemaakt. Met de nodige biertjes speculeren we over hoe derby day eruit gaat zien. Ook worden mooie verhalen uitgewisseld over eerdere trips binnen Europa.

Derby Day

Al om 15.00 uur is de aftrap van de Stockholm Derby, dus begint de dag al redelijk vroeg. In de ochtend reizen we naar één van de Hammarby kroegen om daar te verzamelen met een aantal van de ultras. Langzaam maar zeker neemt de drukte toe, groeit de sfeer met de minuut. Binnen de groep smaken de halve Leo’s uitstekend. Ook de spanning is goed voelbaar. Er is weinig vertrouwen in een goede afloop voor de Groen-Witten, want de rivaal presteert dit seizoen tot nu toe veel beter. Desondanks zal de strijd vol aangegaan worden.

Here we go! Een uur voor de aftrap is het tijd om richting stadion te gaan. Met het nodige gezang wordt de nog korte trip afgelegd. Ondanks de rivaliteit kunnen supporters van beide clubs wel door elkaar richting stadion afreizen. Plagerig wordt er over en weer wat geroepen. Vandaag is meer dan een van de wedstrijden van het seizoen.

We staan vandaag op de verlengde staantribune op de lange zijde. Deze is doorgetrokken vanuit de korte zijde, daar waar de ultras staan. De fanatieke aanhang is groter dan de ruimte op de korte zijde. Ook om om eens heen leven de supporters hartstochtelijk mee, jong en oud.

Driedubbele sfeeractie

De strijd tussen de rivalen wordt niet alleen uitgevochten op het veld. Ook op de tribunes proberen de ultras elkaar af te troeven. Daarvoor pakken ze standaard groot uit. Voor deze derby nog net dat beetje extra. Aan Djurgårdens zijde een dubbele sfeeractie met vellen, vlaggen en pyro. Aan Hammarby kant zelfs een driedubbele sfeeractie met vellen, doeken en vlaggen. Een heerlijk begin van de Stockholm Derby.

Het blijkt de aanzet te zijn voor een prima pot voetbal. Op het veld vechten ze voor elke meter. Fouten over en weer, stevige overtredingen en opstootjes. Langzaam maar zeker krijgt de thuisploeg de overhand wat resulteert in de 1-0 na 19 minuten voetbal. Het stadion ontploft, pyro wordt ontstoken. Kan het dan toch? Als in de minuten daarna grote kansen op 2-0 gemist worden, valt plots de gelijkmaker aan de andere kant. Nu is het uitvak aan de beurt. Lang kunnen ze echter niet genieten, want een kleine 10 minuten voor de rust is het Hammarby weer die op voorsprong komt. De groep wordt meegezogen in de passie.

Hammarby sfeeractie

Djurgardens sfeeractie

Spannende tweede helft

Een zenuwslopende tweede helft volgt. Met de minuten die verstrijken groeit het geloof in een goede afloop. De fanatieke aanhang van Hammarby zet nog een tandje bij. Djurgårdens probeert wel, maar is niet bij machte iets te forceren. Ze mogen blij zijn dat Bajen slordig met de kansen om springt en daardoor vergeet de derby te beslissen. Als dan het bevrijdende eindsignaal klinkt, klimt iedereen in de hekken en op de crush barriers. Vandaag is Hammarby even dé club van Stockholm.

De overwinning vieren we met een lekker biertje samen met de Hammarby ultras. En zo passend als het weekend begon, wordt ook de afsluiting van een uitstekend derby weekend bij T.G.I’s ingeluid. De tijd is weer voorbij gevlogen. We mogen terug kijken op een fantastische tijd in Stockholm met een enthousiaste groep liefhebbers. Nu is het weer vooruit kijken tot het moment dat we weer kunnen zeggen Thank God It’s Weekend! Tot de volgende!

Ook wij juichen mee

Sfeerbeelden Derby

Volgende editie van de Stockholm Derby meemaken met Away Days Voetbalreizen? Dat kan! In oktober 2021 staat onze volgende voetbalreis naar de Zweedse hoofdstand gepland. Check alle informatie hier en boek jouw plek!

Deel dit bericht

Scroll naar boven
_A3A1027
Away Days Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, voetbalreizen, reisverslagen en aanbiedingen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en mis nooit meer iets.