Away Days – Sarajevo: indrukwekkend & veelzijdig

Sarajevo is een stad die je grijpt. Veelzijdig en fascinerend. Maar de Bosnische hoofdstad kent ook een heftige geschiedenis die nog overal zichtbaar is. Desondanks is de bevolking zeer gastvrij. Eenmaal kennis gemaakt te hebben word je omarmd, zijn ze trots op hun roots. Het voelt als thuiskomen met een fantastisch derby weekend als resultaat.
Reisperiode: december 2019

Je zou de geschiedenis bijna vergeten als je door de oude binnenstad loopt. Het prachtige Ottomaanse karakter maakt het een plek waar je heerlijk kan vertoeven. Iets wat de groep na aankomst dan ook doet. Ons hotel ligt aan de rand van de binnenstad. Via het moderne nieuwe gedeelte wandel je zo het authentieke deel binnen. Hier kan je typische Bosnische koffiedrinken, zoetigheden proeven of gewoon lekker eten. Dat laatste gebeurt dan ook voordat we met ze allen gezellig de kroeg induiken

Away Days - Sarajevo

Manijaci Corteo

Na een goed ontbijt trappen we derby day af in de wijk Grbavica. Het deel van de stad waar FK Željezničar huist. Eerst bezoeken we het stadion van “Zeljo” en de fanshop. We zijn immers bij hen te gast vandaag. Als de nodige souvenirs zijn ingeslagen is het tijd voor een drankje. Bar Tito is een ideale locatie daarvoor. Tito is de voormalig Joegoslavisch leider die het land tot een grootmacht had gemaakt. Dit café is ter ere van hem die volhangt met mooie geschiedenis.

“Een geweldige ervaring! Een beladen derby in Sarajevo in combinatie met de cultuur en rijke geschiedenis die de stad heeft” Chris Gosen

Rond één uur is het tijd om richting stadion te gaan. De harde kern van Željezničar, Manijaci, doet dit met een corteo. We sluiten met de groep aan. Het gezang galmt door de straten van Sarajevo. De enkele duizenden laten zich uitstekend horen. Iedereen weet dat vandaag dé grootste derby van Bosnië gespeeld wordt. Fakkels worden afgestoken. Een flinke hoeveelheid politie begeleid het geheel tot aan de zuidtribune, het uitvak.

Away Days - Sarajevo Derby

Sarajevo Derby

Thuisploeg FK Sarajevo is regerend kampioen en verdedigt de koppositie. FK Željezničar pakt na een overwinning de leiding over. Alles om voor te spelen dus. En dat is vanaf seconde één ook duidelijk. Zowel op als naast het veld barst de strijd los. Heerlijke passie, vuurwerk en rivaliteit. Na een klein kwartier komt Sarajevo op voorsprong die gevierd wordt met flink wat pyro. De bezoekers laten zich niet kennen. Plavi (de blauwen van Zeljo) nemen de wedstrijd over.

Vlak voor rust wordt de uitploeg beloond. Een vrije trap wordt fantastisch binnen geschoten. Net na rust wordt zelfs de voorsprong gepakt na een mooie aanval over links. Onze gastheren hebben ervoor gezorgd dat de groep voorzien is van de nodige pyro. Dit wordt dan massaal afgestoken om de doelpunten te vieren. We zijn niet te gast, we zijn onderdeel van Manijaci. Een betere derby beleving kan je niet krijgen. De kers op de taart komt 20 minuten voor tijd als een penalty zorgt voor de 1-3.

Na afloop wordt het feestje uitbundig met de spelers gevierd, waarna deze in de kroeg wordt voortgezet. Het enthousiasme binnen de groep is groot. Wat een geweldige derby was dit. We zullen nog wel even tijd nodig hebben om alle indrukken te verwerken. Een prima after in de kroeg is daar ideaal voor.

Volledig fotoverslag is te vinden op In de Hekken

De stad en de geschiedenis

Sarajevo heeft als stad zoveel te bieden dat je eigenlijk aan één lang weekend niet genoeg hebt. De zondag gebruiken we om een aantal hoogtepunten te bezoeken. In letterlijke zin. De stad is omgeven door de Dinarische Alpen waardoor je een aantal mooie uitkijkpunten hebt waaronder ‘Yellow Fortress’. Nog één van de verdedigingsbolwerken uit de Middeleeuwen.

Met de herbouwde kabelbaan wordt vanuit het centrum koers gezet naar de Trebević berg. Naast dat het een uitstekend wandelgebied is, huist hier ook nog een herinnering aan de Olympische Spelen van 1984: de bobsleebaan. Geleden in de oorlog, nu omgedoopt tot kunstwerk door graffiti-artiesten. Met regelmaat wordt de baan voorzien van nieuw werk. Door de toenemende toegankelijkheid neemt de drukte op de berg ook toe.

“Een weekend waar ik lang naar uitkeek, maar toch al mijn verwachtingen wist te overtreffen. Een bloedhete wedstrijd tussen de fanatieke locals, bij wie we meer dan welkom waren. Een fantastisch weekend in een fantastische stad” Boy de Haan

De laatste stop van de tour is bij de ‘War Tunnel’ of ook wel tunnel van hoop genoemd. Tijdens de drieënhalf jaar durende belegering van de stad tijdens de oorlog was deze tunnel de enige manier om de stad in of uit te gaan. De tunnel lag onder het vliegveld door en was 800 meter lang. Via deze weg konden mensen vluchten, goederen aanvoeren of vechten tegen de Serven. Nu is het een museum wat een diepe indruk achterlaat over het leed dat Sarajevo in die jaren heeft gekend.

Want ondanks dat Sarajevo een prachtige stad is, is nog overal de oorlog zichtbaar. Granaatinslagen, kogelgaten en verwoeste gebouwen zijn nog altijd te zien in het straatbeeld. Maar de inwoners zijn trots op hun thuis. Langzaam maar zeker zorgen zij ervoor dat Sarajevo weer de stad van weleer wordt. De veelzijdigheid zorgt ervoor dat je jezelf hier niet snel zal vervelen. Misschien wel één van de mooiste Europese hoofdsteden voor een stedentrip.

Dineren in stijl

Om het derby weekend goed af te sluiten rijden we naar een buitenwijk van de stad. Restoran Braljovic staat niet alleen bekend om zijn uitstekende Bosnisch eten, maar ook om de manier van presenteren. Iets wat met een kleine twintig personen goed van pas komt. Ons wacht namelijk een mixed grill van maar liefst drieënhalve meter! Maar niet voordat we door de eigenaar welkom worden geheten met een eigen gestookte Rakija.

De goedgevulde plaat moet door twee flinke obers met wat vuurwerk erop aan tafel worden bezorgd. De inmiddels hongerige groep stort zich op het vlees en groenvoer. Zulk lekker eten laten we niet te lang liggen. Binnen een kwartier is dan ook al het vlees soldaat gemaakt. Gekscherend wordt al om een tweede gevraagd, maar stiekem zit iedereen goed vol gegeten. De eigenaar en het personeel wordt bedankt. Nog even een groepsfoto als afscheid.

Nog eenmaal wordt de kroeg opgezocht voor de nodige biertjes. Gezelligheid en eensgezindheid stonden centraal dit weekend. We hebben geweldig genoten en danken dan ook alle reizigers voor dit fantastische weekend. Velen hebben al aangegeven volgend jaar te willen terugkeren in Sarajevo, dat gaan we dan ook doen.

Deel dit bericht

Scroll naar boven
_A3A1027
Away Days Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, voetbalreizen, reisverslagen en aanbiedingen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en mis nooit meer iets.