De ultieme voetbaltrip is wanneer je meerdere toffe wedstrijden tijdens één reis kan bezoeken. De competitieplanning bleek ons dit seizoen gunstig gezind. Het leverde ons een fantastische Balkan trip op, van Belgrado naar Split. Reiziger David deelt zijn ervaring.
Reisperiode: februari/maart 2020
Al enige tijd speelde ik met het idee om begin 2020 een groundhoptrip te gaan maken in Oost Europa, om daar minstens één grote derby te bezoeken. In de zomer van 2019 bleken de speelschema-goden mij goedgezind. De Belgrado derby werd ingepland in het laatste weekend van februari, én enkele dagen later zouden de twee Kroatische grootmachten Hajduk Split en Dinamo Zagreb elkaar treffen tijdens een midweekse speelronde.
Snel kwam ik erachter dan Away Days beide trips aanbied. De recensies van de eerdere reizen waren louter positief en de aanwezigheid van lokale gidsen sprak me zeer aan. De vluchten werden geboekt en het aftellen kon beginnen.
De definitieve speeldata laten in Oost-Europa altijd enige tijd op zich wachten. Meestal wordt een wedstrijddag pas plus minus twee weken van te voren bevestigd. Uiteindelijk wordt de clash tussen Rode Ster en Partizan ingepland op de zondag. Prima, want dat zal ons de tijd geven om Belgrado te verkennen op vrijdag en zaterdag.
Aankomst in Belgrado
Vrijdag arriveert de groep in ons hotel in Belgrado. Nadat de meesten een aantal uren slaap hebben ingehaald na een korte nacht op Schiphol, is het tijd om gezamenlijk te gaan eten. Onder het genot van de nodige liters bier en kilo’s vlees wordt er veel geluld over voetbal. De gezamenlijke passie voor de sport en voornamelijk alles hieromheen is een verbindende factor en zorgt ervoor dat er gemakkelijk kennis gemaakt wordt met elkaar. Waarbij clubvoorkeuren natuurlijk ook reden zijn voor de nodige onderlinge plaagstootjes. Tot in de late uurtjes worden halve liters weggewerkt in de kroegen van Belgrado.
Het merendeel van de groep is dan ook ietwat brak als er zaterdagochtend wordt vertrokken naar het stadion van Rode Ster voor een rondleiding. Het clubmuseum, het veld en de fanshop van de club en de harde kern Delije worden bezocht. In de middag nemen we uitgebreid de tijd om een biertje te doen langs de Donau. Voor het avondmaal staat er opnieuw bier en mixed grill op het menu. De avond wordt voortgezet in de lobby van het hotel. De Eredivisiewedstrijden van onze clubs worden bekeken en onze gastheren worden ondervraagd over alles wat te maken heeft met de derby en de geschiedenis van de stad.
Derby Day
Zondag is het tijd voor de derby. Voor een aantal onder ons is het een korte nacht geweest, en ook niet iedereen weet het ontbijt te halen. De wedstrijd wordt gespeeld om 17:00, dit betekent dat er halverwege de middag richting stadion vertrekken kan worden. Naarmate we het stadion naderen wordt steeds duidelijker hoe beladen deze derby is. Er is een leger politie op de been, die zich klaarmaken voor de aankomst van de harde kern van Partizan.
In het stadion kijkt iedereen al snel zijn ogen uit. De fanatieke supporters van beide groepen warmen zich op voor de derby. Bij Partizan, waar de supporters door interne problemen verdeeld zijn over 3 uitvakken, resulteert dat al snel in een onderlinge rel. Taferelen die we in Nederland niet gewend zijn. De politie is snel in het vak, en slaat beide groepen weer terug naar hun eigen vak. De spanning stijgt met de minuut. Bij spelersopkomst pakt Delije uit met een groot doek en de nodige pyro. De toon op de tribunes is gezet. De vocale steun is de eerste helft vanuit beide vakken keihard, op het veld valt verder weinig tot niks te beleven.
Spektakel in de tweede helft
In de tweede helft begint het spektakel pas echt. Om te beginnen met een enorme pyro van Grobari. Het Marakana stadion wordt door het uitvak in vuur en vlam gezet. Nadat de rookwolken zijn opgetrokken is Delije aan de beurt. Rookrotten, fakkels en knalvuurwerk, alles wordt uit de kast getrokken. Ook na de grote pyro actie is vrijwel de gehele tweede helft genoeg pyro te zien in het vak van Delije. Het vuurwerk van Grobari is op, maar dat compenseert men met de nodige ‘vreugdevuren’ in het vak.
Op het veld blijft het vuurwerk uit. In de laatste minuut krijgt Rode Ster nog een enorme kans om de score te openen, maar deze blijft onbenut. Het laatste fluitsignaal klinkt en beide ploegen bedanken hun aanhang uitgebreid.
Vanuit het stadion lopen we terug naar het hotel. Er wordt nagepraat over al het spektakel op de tribunes en de eerste plannen voor volgende trips worden al gemaakt. Samen bezoeken we opnieuw een echt Servisch restaurant en bekijken we samen onze beelden van de wedstrijd. Na de vele indrukken en de vroege vluchten die er voor de meeste op het schema staan, wordt er besloten terug te keren naar het hotel.
Tussenstop in Sarajevo
Zeljeznicar – FK Sarajevo.Eindbestemming Split
In de avond reizen we door naar Split. Midden in de nacht arriveren we en is het tijd om nachtrust te pakken. De daaropvolgende dag staat in het teken van het verkennen van Split en uiteraard de derby! De nieuwe reisgenoten sluiten zonder problemen aan in de groep, waarbij de passie voor voetbal opnieuw de verbindende factor is. Split is een mooie stad waar op letterlijk iedere straathoek prachtige graffiti van Torcida (de harde kern van Hajduk) gevonden kan worden.
Hrvatski Derbi
In de namiddag zoeken het we een terras op de boulevard op om enkele biertjes te doen voordat we vertrekken naar het stadion. Enkele jongens zijn de voorafgaande avond al bevriend geraakt met een van de barmannen, een fanatiek supporter van Hajduk. Voorafgaand aan de derby verwelkomt hij ons bij hem thuis en loopt met ons naar het stadion. Bij het stadion aangekomen scheiden onze wegen. Waar hij plaatsneemt bij de Torcida achter het doel, zoeken wij onze plaatsen op de lange zijde op.
Waar we in Belgrado plekken hadden op de hoofdtribune, nemen we bij Hajduk plaats op de lange zijde tussen het ‘gewone volk’. Iets dat zeker meerwaarde heeft en ervoor zorgt dat je erg wordt meegenomen in de emoties van de locals. Torcida pakt bij de aftrap uit met een mooie sfeeractie, waarbij twee verschillende doeken worden getoond.
Uiteraard gaat ook deze actie gepaard met een hoop pyro. Het uitvak is bij de spelersopkomst nog vrijwel leeg. Pas in de loop van de eerste helft en zelfs de rust arriveren de supporters van Dinamo Zagreb. Er is geen spandoek-vertoon of sfeer in het uitvak. Dit is besloten nadat de Bad Blue Boys (harde kern Dinamo Zagreb) een spandoek met daarop een rood kruis door het hoofd van Mamic moesten inleveren. Mamic is de corrupte ex-eigenaar van Dinamo Zagreb die nog steeds veel invloed uitoefent binnen de club.
Heerlijke afsluiter
In de eerste helft is Hajduk de betere ploeg. Op de counter komt de ploeg er meermaals zeer gevaarlijk uit, maar laat het na om de score te openen. Vlak voor rust draait het wedstrijdbeeld om als een speler van Hajduk rood pakt. In de eerste minuut na rust scoort Dinamo ook nog de 0-1. In de tweede helft komt Hajduk er nauwelijks nog aan te pas. Een hoogtepunt is de pyro van Torcida, waardoor de wedstrijd enkele minuten stil komt te liggen. Vlak voor tijd beslist Dinamo de wedstrijd. De Bad Blue Boys vieren de overwinning met de spelers en de spelers van Hajduk druipen onder applaus af.
De reis wordt afgesloten met een diner in het centrum van Split. De daaropvolgende dag is het tijd om weer terug naar Nederland te gaan. Met veel enthousiasme kijk ik terug op deze trip, en zou ook iedereen met passie voor voetbal aanraden om eens mee te gaan met Away Days Voetbalreizen. Het voetbal is niet hoogstaand, integendeel zelfs, maar het belang van voetbal in de maatschappij komt prachtig tot uiting tijdens deze derby days, zeker tijdens deze road trip van Belgrado naar Split.
De (lokale) gidsen zorgen ervoor dat je een idee krijgt welke sentimenten er rondom de derby leven. Dit is absoluut van meerwaarde. Mijn interesse voor de Oost Europese (voetbal)cultuur is na deze trip dan ook alleen maar toegenomen.