Away Days – ‘Slaget om København’ puur voetbalgenot

Een overwinning tegen je grootste rivaal smaakt nog net wat zoeter als deze geheel tegen de verwachting in wordt behaald. Tot op de laatste seconde billenknijpen om vervolgens een vreugde-explosie van ongekend niveau los te laten. Het overkwam ons in Kopenhagen tijdens de stadsderby, of te wel ‘Slaget om København’: de slag om Kopenhagen!

Na noodzakelijk uitstel door Corona was het eindelijk de beurt aan onze eerste reis naar de Deense hoofdstad. De trip stond al even op uitverkocht. De opluchting was dan ook groot toen de trip eindelijk gerealiseerd kon worden. Zeker gezien onze lokale gastheer ook wat extra activiteiten voor de groep had georganiseerd. Het werd een meer dan succesvolle trip met een onwijs gave apotheose.

BK Frem: de gastvrije volksclub

Langzaam maar zeker druppelen de reizigers het hotel binnen. De zaterdag kon gebruikt worden om op eigen gelegenheid Kopenhagen te ontdekken. Een klein groepje dook dankbaar de stad in, waar anderen al snel koers zette naar buurland Zweden voor een pot voetbal. De andere helft was in voor een bezoek aan oud-landskampioen BK Frem.

De club is meer dan 100 jaar oud, opgericht in 1886. Vooral tussen 1920 en 1945 was de club erg succesvol met maar liefst zesmaal de landstitel. In 2004 speelden ze voor het laatst op het hoogste niveau. In 2010 ging de club failliet en na even in het amateurvoetbal gespeeld te hebben komen ze nu uit in de 3. Division (4eniveau).

Ondanks de ontwikkelingen binnen de club zijn de supporters altijd trouw gebleven. Vanuit de club is er ook een sterke sociale binding met de wijk, een echte gastvrije volksclub. Dat merken we als we het supportershome binnenlopen en we van harte welkom worden geheten. Men is in opperbeste stemming. De club staat tweede en vandaag komt de koploper op visite.

Het Valby Idaertspark Stadion kan duizenden supporters huisvesten. In het lekkere herfstzonnetje weten ruim duizend man de, voornamelijk, staantribunes te vinden. Waaronder een klein groepje ultras die vrij fanatiek zijn in het steunen van het team. Een geweldige club met heerlijke karakters die een geweldige zaterdagmiddag opleveren. Helaas wordt een 2-0 voorsprong wel weggegeven en eindigt het in 2-2. Maar dat mag de pret niet drukken, ook voor het thuispubliek niet.

IJshockey: eens wat anders

Hoewel het lijkt dat Rødovre een wijk is in Kopenhagen, is het toch echt een zelfstandige Gemeente. De thuishaven van professionele ijshockeyclub Mighty Bulls. Een club met een trouwe, fanatieke support. De enige club met ultras in het ijshockey. Veel supporters van voetbalclub Brøndby IF zijn ook supporter van deze club.

Bij aankomst is het één en al gezelligheid. De harde dance beats klinken door de ijshockeyhal. De DJ probeert zo de stemming nog wat op te krikken. De Mighty Bulls staan bekend als dé opleidingsclub van het land. Al het grote talent komt zo ongeveer hier vandaan. Maar omdat de club zelf geen geld heeft, wordt alles voor een schijntje weggekocht.

Resultaat is dat sinds mensenheugenis de club onderaan de ranglijst bungelt. Degraderen kan niet. Desondanks blijven ze een fanatieke aanhang trekken die de club onvoorwaardelijk steunen. Vandaag is het wel wat rustiger dan normaal overigens, maar dat zal te maken hebben met de stadsderby van morgen.

Het wordt een ontzettend spannende pot. De Frederikshavn White Hawks komen op voorsprong, maar de Bulls vechten voor wat ze waard zijn. De gelijkmaker volgt en een aantal maal zijn ze dicht bij een tweede goal. De deceptie is echter groot als seconden voor het einde de 1-2 valt voor de Hawks. Voor ons hoe dan ook een prima avond, met gezelligheid, een lekker biertje en een lokale cake die enthousiast werd uitgedeeld op de tribune.

Slaget om København

Het is derby day of te wel de slag op Kopenhagen. We zijn vandaag te gast bij regerend landskampioen Brøndby IF. Tot ieders verrassing pakte zij na 16 jaar weer de titel. Dit seizoen gaat het moeizaam. De club bivakkeert in de middenmoot. Onze lokale gastheer Nicolai, voormalig capo van de Sydsiden ultras, staat ons al vroeg op te wachten in het hotel. Hij vertelt ons de nodige geschiedenis van zijn club en de cultuur bij de fanatieke aanhang.

De wedstrijd trapt al om 14.00 uur af, dus in de ochtend zetten we koers richting het stadion. Daar ontmoeten we Jesper, fanatiek supporter van jongs af aan. Ook hij vertelt ons over de geschiedenis van de Sydsiden ultras voordat we richting de fanzone gaan voor de eerste biertjes. Dat wordt alleen even onderbroken voor de corteo van de harde kern zodra ze aankomen bij het stadion.

Billen knijpen

De spanning is voelbaar, maar het geloof in een goed resultaat is er niet. FC Kopenhagen is veel beter. Desondanks zal het een heksenketel worden. De Sydsiden is uitgebreid naar 4.000 plaatsen, dubbel zoveel fanatiekelingen. Dat zij er klaar voor zijn blijkt wel uit de fantastische sfeeractie die uit drie fasen bestaat. Na een vellenactie een prachtig groot doek in Lucky Luke thema waarbij de Daltons (Sektion 12, harde kern FCK) eindigen aan de galg. De toon is gezet, zeker als daarna een grote pyro show volgt. Ook flink vuurwerk in het uitvak.

Op het veld is het volop strijd. Ondanks meer balbezit voor de bezoekers is Brøndby de betere ploeg. Na ruim 20 minuten komen zij ook op voorsprong. Het stadion ontploft! De thuisploeg is de baas. Toch lijkt de gelijkmaker te vallen vlak na rust. Nee, buitenspel. Niet veel later aan de andere kant een penalty. De voorsprong wordt verdubbeld. Stadion is uitzinnig van vreugde.

FC Kopenhagen geeft niet op. In minuut 64 komen ze terug in de wedstrijd. Een weergaloos doelpunt mag gezegd worden. Nog een spannend klein half uur breekt aan. Zeker omdat Brøndby verzuimt de 3-1 te maken. De paal wordt nog geraakt. Als het laatste fluitsignaal klinkt is de opluchting dan ook groot. Spelers rennen richting de harde kern om het feestje vieren.

We vieren de overwinning mee na afloop van de wedstrijd in de fanzone. Met de nodige biertjes wordt geprobeerd enthousiast mee te zingen met de Sydsiden, maar dat Deens is nog knap lastig. Als het dan toch echt tijd is om eens na te gaan denk over verlaat avondeten komt het weekend langzaam tot een einde. We mogen terugkijken op een zeer geslaagd Slaget om København weekend!

Dank aan alle reizigers voor deelname en hopen jullie snel weer te mogen verwelkomen op onze komende reizen!

Deel dit bericht

Scroll naar boven
_A3A1027
Away Days Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, voetbalreizen, reisverslagen en aanbiedingen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en mis nooit meer iets.