Away Days – de Holy War om Krakau

In 2020 mochten we al even kennismaken met het prachtige Krakau. Echter moesten we nog we ruim een jaar wachten voor de eerste Away Days-trip naar de Parel in de Poolse Kroon. Deze bestemming is het meer dan waard om naar uit te kijken, want je verveelt jezelf geen moment. En dan is het dubbel bonus als het de thuisbasis is voor één van Europa’s meest intense voetbalderby’s: de Holy War.

Krakau is een samensmelting van een rijke historie en authentieke architectuur met een moderne twist. Een plek die wordt omarmt door jonge en oud. Enerzijds kan je heerlijk verdwalen om steeds weer verrast te worden. Anderzijds kan je uitvoerig tafelen om vervolgens het diverse uitgaansleven te ontdekken tot in de late uurtjes. Voor je het weet is een lang weekend voorbij gevlogen en zal je erkennen dat het geen straf is om nog een keer terug te keren.

Kazimierz: veelzijdige wijk

Voor deze editie verblijven we in de wijk Kazimierz. En dat is een bewuste keuze. Dit deel van Krakau is ontzettend levendig en veelzijdig. Je kan hier onwijs lekker eten. Of het nu het beroemde Poolse street food is of de luxere restaurants, de kwaliteit is van hoog niveau. Daar zit wel een nadeel aan. Reserveren is noodzakelijk, zeker in het weekend. Iets waar we al snel achter kwamen. Overal waar we binnen stapten, kregen we te horen dat ze vol zaten.

Door de wandeling konden we wel een goede indruk krijgen van Kazimierz. Op straat is het gezellig druk. Ook komen we langs een aantal barretjes die een hoop gezelligheid uitstralen. En dat nog relatief vroeg op de avond. Omdat we een vrij intensieve reisdag achter de rug hebben, laten we het uitgaansleven voor wat het is.

Krakau en Auschwitz

Een aantal reizigers kozen ervoor om de vrije dag te gebruiken voor een bezoek aan de zoutmijn en Auschwitz-Birkenau. Twee trekpleisters die buiten Krakau te vinden zijn. Laatstgenoemde ligt op ruim een reisafstand. Voor dergelijke tours moet je wel een dag rekenen, want je bent van vroeg in de ochtend tot rond een uur of zes in de middag zoet. Het bezoeken van het concentratiekamp is iets wat diepe indruk maakt en maakt je nog bewuster van de wreedheden die daar hebben plaatsgevonden.

Het andere deel van de groep trok Krakau in om de stad uitgebreid te ontdekken. Het zonnetje was inmiddels gaan schijnen. Als je alle hoogtepunten wil zien ben je ook aardig wat uren zoet. Een paar goede wandelschoenen is geen overbodige luxe al kan je ook gebruikt maken van elektrische steps. Die zijn alleen beperkt te gebruiken in het oude centrum. Tussendoor is er voldoende ruimte om een terrasje te pakken en te genieten van een drankje.

Tijdens het rondje Krakau worden o.a. Wawel Castle, de Grote Markt en de Florianuspoort gepasseerd. Echter onderweg moet je vooral goed om je heen blijven kijken, want overal is wel wat te ontdekken. Daarnaast wie de oude stad wel wat heeft gezien, kan ook wat verderop in de stad genoeg ontdekken. Zo is de fabriek van Schindler het bezoeken waard, zeker wanneer je interesse hebt in de Tweede Wereldoorlog.

Holy War: derby day

Aangezien de derby pas in de avond aftrapt, hebben we nog een halve dag vrij te besteden. Het pinball museum is dan absoluut aan te raden. Voor iedereen ongetwijfeld een stukje nostalgie. Voor omgerekend een tientje kan je onbeperkt spelen op een diversiteit aan flipperkasten, sommige die zelfs terug gaan tot de jaren 60.

Over het avondeten hoeven we niet na te denken. Dit wordt immers verzorgd door Wisla Krakau, de thuisploeg vandaag. We hebben voor een stukje luxe, maar nog altijd tussen de fanatieke supporters. Want hier zie je geen dure maatpakken en een sjieke bedoening. Nee gewoon supporters die de clubkleuren met trots dragen en dat ook op de tribune laten horen. Daarnaast bieden de plaatsen een geweldig zicht op de harde kern achter het doel en het uitvak aan de andere kant. Voor deze derby zijn namelijk 1.000 uitsupporters welkom. Helaas is dat wel eens anders geweest. Waren alleen thuissupporters welkom.

Beide clubs zijn terug te vinden in de middenmoot. De plek op de ranglijst doet er echter niet toe. De Holy War winnen is het enige dat telt. En dat geldt niet alleen voor de strijd op het veld. Ook op de tribunes wordt uitgepakt. Sfeeracties en vuurwerk aan beide kanten leggen het fundament voor een fenomenale derby sfeer. En dan te bedenken dat de politie nog flink wat vuurwerk aan Wisla zijde in beslag genomen heeft vlak voor de wedstrijd. En die werd nog niet eens gemist.

De derby wordt beslist door slechts één doelpunt vlak na rust. Het voetbal geeft de nodige kansen, maar heel goed voetbal is het niet. Het is vooral erg spannend, zeker in combinatie met alles wat er op de tribune gebeurd. Want ook de harde kern van Wisla met een duidelijke statement wie nu de baas van de stad is. Tientallen sjaals, shirts en truien van met name Cracovia gaan in de brand. De Holy War is beslist in het voordeel van Wisla.

Wij danken onze reizigers voor deze toptrip! In 2022 keren we terug. Wil jij erbij zijn? Boek dan jouw trip hier.

Deel dit bericht

Scroll naar boven
_A3A1027
Away Days Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, voetbalreizen, reisverslagen en aanbiedingen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en mis nooit meer iets.