De Duitsers hielden het heel lang spannend. Twee weken voor vertrek kwam dan eindelijk het verlossende woord. De stadions in ons buurland mochten weer volledig vol. De opluchting is groot. Ontzettend lang hebben we uitgekeken naar ons debuut in de Duitse hoofdstad. Nu ging het dan eindelijk gebeuren en nog belangrijker, het startschot voor meer voetbalreizen na weer maanden van lockdown. Berlijn is als bestemming al een fantastische stad voor een stedentrip, maar nu met een heerlijk toetje: de Berliner Stadtderby in het Olympisch stadion.
Door de hele pandemie is de stadsderby in de Bundesliga pas de tweede editie met publiek. In november 2019 won Union thuis met 1-0 destijds. Hooggespannen verwachtingen dus met 75.000 supporters op de tribune, waarvan een 10e deel uitsupporters. Maar buiten de grote twee clubs heeft Berlijn ontzettend veel voetbalcultuur te bieden. Prachtige stadions, clubs met historie maar ook voor de Groundhopper genoeg plekken om te vincken. En wie één pot voetbal wel genoeg vindt, hoeft zich in de stad ook geen moment te vervelen. Berlijn is een hippe, kleurrijke stad met de bekende hoogtepunten maar ook zeker een hoop verborgen pareltjes om te ontdekken. Doorgaans heb je aan een lang weekend niet genoeg.
De stad Berlijn
We verblijven in de buurt van Alexanderplatz. Niet alleen een beroemd plein, maar ook de ideale hub om de stad te ontdekken. Eén van onze belangrijke waarden is, is dat reizigers de ruimte en vrijheid krijgen om een bestemming zelf te ontdekken. Geen uitgebreid programma iedere dag waar je aan gebonden bent, maar juist op basis van eigen interesses op ontdekking gaan. In Berlijn wordt daar dan ook dankbaar gebruik van gemaakt. Een deel van de groep duikt na aankomst op vrijdag direct de stad in om de nodige bezienswaardigheden te bezoeken. Anderen arriveren wat later en gaan met elkaar lekker een hapje eten. Aan culinaire kwaliteit geen gebrek hier.
Omdat de derby pas om 18.30 uur gespeeld wordt, kan ook de zaterdag gebruikt worden voor wat uurtjes Berlijn ontdekken. De Metro is ideaal. We bezoeken de Brandenburger Tor, Checkpoint Charly, Unter den Linden en de Topographie des Terrors (met stuk Berlijnse muur). De Duitse hoofdstad herbergt een indrukwekkende, maar ook aangrijpende geschiedenis. Eigenlijk verbazingwekkend dat mensen anno 2022 men blijkbaar nog steeds niet wil leren van het verleden. Na een uitgebreide lunch is het tijd om met de groep te gaan verzamelen en richting Olympisch Stadion te gaan.
Berliner Stadtderby
Er was nooit echt sprake van een rivaliteit tussen Hertha BSC en Union. Sterker nog, zeker in het verleden waren er onderling zelfs wat vriendschappelijkheden. Misschien komt dat ook doordat de clubs amper tegen elkaar speelden in competitieverband. Tot 2019 speelden de clubs nog nooit tegen elkaar in de Bundesliga, maar toen het eindelijk zover was, brandde de derby ook compleet los: letterlijk! Niet alleen had Hertha BSC een groep supporters van BFC Dynamo in het uitvak staan (rivalen van Union), ook werd allerlei supportersmateriaal als sjaals etc. in de brand gestoken. Iets wat aan Union zijde niet werd gepikt. Een confrontatie kon ternauwernood worden voorkomen.
Met die pot in het geheugen belooft deze derby dus een hoop spektakel. Onderweg naar het stadion zie je dat de reguliere supporters door elkaar lopen. Dat is geen enkel probleem, al houdt een enorme politiemacht de boel scherp in de gaten. De bezoekers komen met maar liefst 7500 uitsupporters. Dat komt de sfeer alleen maar ten goede. Zeker omdat beide clubs over een zeer fanatieke achterban bezitten. Het is vooral te danken aan het succes van Union, dat er hier een nieuwe rivaliteit aan het ontstaan is waar in 2019 het fundament voor is gelegd.
Bij het stadion is er nog net tijd om een te genieten van een biertje. De controles bij het stadion duren nogal lang is te zien aan de enorme rijen mensen die nog naar binnen moeten. En we willen natuurijk geen moment missen van het spektakel. We hebben plaatsen op de eerste ring, dicht bij het uitvak. Kortom, eerste rang! De spanning rond en in het stadion is duidelijk voelbaar. De trots van Berlijn staat op het spel, maar Hertha vecht ook nog eens tegen degradatie. Het kan voorlopig ook zomaar de laatste derby zijn.
Union overklast Hertha
Aan de thuissupporters ligt het in ieder geval niet. Het fanatisme van de Hertha aanhang is vanaf de eerste seconde aanwezig, niet alleen op de Kurve. Jong en oud zingt de longen uit hun lijf en dat zijn er nogal wat. Zodra de spelers het veld betreden wordt door de Ultras van Hertha een groot doek onthuld die Berlijn laat zien als Hertha territorium. Na het doek volgt de nodige pyro. De 7500 aan de andere kant denken daar echter anders over. Zij hebben massaal rood-witte sjaals met Union en Berlin op beide kanten plus een groot spandoek Unser Berlin.
De derby komt langzaam op gang. De spelers hebben de spanning in de benen, vooral bij de thuisploeg. Union is de betere ploeg met de kansen. Pas na een half uur komen ze op voorsprong met een fantastische kopbal. Het uitvak ontploft. Het is dat Union de blauw-witten in de wedstrijd houdt met een eigen doelpunt net na rust. Waar de supporters alles geven, heeft Hertha het op het veld ontzettend moeilijk.
Als enkele minuten later Union alweer op voorsprong komt is het gedaan met de thuisploeg. Nederlander Sheraldo Becker bekroonde een prima derby met de 1-3, waar vijf minuten voor tijd ook nog de 1-4 valt. Hertha wordt door de stadsgenoot dieper in de problemen gebracht. Voor Union is het alweer de derde derbywinst op een rij en zij daarmee absoluut de baas van Berlijn.
Ondanks dat het stadion vrij ver buiten het centrum ligt, zijn we snel onderweg naar het centrum tot de trein lang moet wachten vanwege een incident. We worden echter prima vermaakt door een grappenmaker en zijn ongelooflijk zatte kameraad die op het punt staat om te vallen. Uiteindelijk zijn we terug in het centrum en hebben zelfs nog tijd om een flinke pizza en de nodige biertjes te scoren. Uitstekende afsluiter van een geweldige derby day.
Op bezoek bij BFC Dynamo
BFC ook wel Dynamo Berlin genoemd, is van oudsher een grote club uit de DDR met een loyale achterban. In de jaren 80 wist de club maar liefst 10 landskampioenschappen op rij te pakken al heeft men de nodige twijfels bij de totstandkoming. Na de val van de Berlijnse Muur zakte de club ver weg in het Duitse voetbal. Tegenwoordig komen ze uit in de Regionalliga Nordost en spelen ze in het prachtige Sportforum stadion. Dat laatste is al reden ze te bezoeken, maar nu helemaal. BFC staat bovenaan en speelt tegen nummer 2 Carl Zeiss Jena.
Op weg naar het stadion komen we al een groep serieuze supporters tegen. De harde kern bestaat uit een flinke groep gasten die trouw blijven aan hun BFC. Wat dat betreft kan deze club prima in het betaalde voetbal spelen. Het helpt hen ook niet dat ze, ondanks de koppositie, niet kunnen promoveren. Helaas voor hen kan de kampioen van Nordost dit seizoen geen aanspraak maken op promotie. Aparte constructie in het Duitse voetbal.
Dat er wat op het spel staat is wel duidelijk. In het uitvak een lekkere ultras sfeer, met sfeeractie, vlaggen en de nodige zang. BFC is wat rauwer en meer van de Engelse stijl al hebben ze tegenwoordig wel een groep ultras op de lange zijde. De wedstrijd gaat furieus van start. Binnen enkele minuten is het 1-0 en niet veel later 1-1. Dat beloofd veel voor de rest van de wedstrijd.
De thuisploeg is de betere ploeg, maar vergeet het af te maken. En dan heb je de aloude voetbalwet dat het doelpunt aan de andere kant valt. Dat gebeurd vlak voor tijd. De strijd bovenin is zo iets spannender gemaakt. Voor de groep maakt het niet uit. We hebben een heerlijke voetbalmiddag en genieten nog even na in het mooie supportershome van BFC.
Afsluiter met een knal
Als je in Duitsland bent moet je natuurlijk genieten van het lokale eten. Gek genoeg waren we daar nog niet aan toegekomen. Dus naar een typische Duitse eethal met houten banken en live muziek. Natuurlijk staan de schnitzels op het menu. Daar werd dan ook gretig van gegeten, echter aan het toetje kwamen we niet meer toe.
De enige vrouw in het gezelschap had tijdens het wachten op het toetje een toren van bierpullen gemaakt die – je raadt het al – een momentje van zwakte toonde. Hoewel de gasten om ons heen er smakelijk om konden lachen, was de dienstdoende ober er niet van gediend. Nogal hysterisch kwam hij melden dat dit toch echt niet de bedoeling was en – ondanks een welgemeend excuus – wij ons toetje op onze buik konden schrijven. Desondanks, wel gelachen en daarmee kwam een fenomenaal einde aan ons debuutweekend in Berlijn wat absoluut naar meer smaakt!
TOP geregeld de trip naar Berlijn! Fijne organisator die goed de weg weet en een fantastisch netwerk heeft! Wordt absoluut vervolgd – reiziger René