Away Days – 100 jaar FK Željezničar

Na anderhalf jaar weer het vliegtuig uit stappen voor een nieuwe Away Days trip zorgde voor een ongelooflijk geluksmoment. Ons geduld is door de pandemie danig op de proef gesteld. Maar we zijn altijd positief gebleven en bleven vooruitkijken. En alsof het zo moest zijn draait de eerst trip om 100 jaar FK Željezničar, één groot feest verdeeld over twee dagen. En uitgepakt werd er!

In de weken voor de reis was de spanning groot. De ontwikkeling van de Coronacijfers werd nauwlettend in de gaten gehouden. Nog niet overal was het reisadvies even positief. Mede doordat er Europese landen zijn die achter lopen in hun vaccinatiebeleid. En waar we voor vreesde gebeurde twee dagen voor vertrek. Plots werd Servië hoogrisicogebied en kon er een streep door een bezoek aan de Belgrado Derby.

Maar niet getreurd, de klapper van het 100-jarig bestaan van FK Željezničar was naar de zondagavond verplaatst. En het programma kreeg een passende alternatieve invulling. Het mocht de pret allesbehalve bederven. Na aankomst op vrijdag kon zes dagen voetbalfestijn in Sarajevo beginnen.

Aftrap bij Restaraunt Brajlovic

In 2019 is er een traditie geboren. De trips naar Sarajevo worden steevast met de groep afgetrapt in Restaurant Brajlovic. De vrolijke eigenaar en zijn restaurant zijn bekend in binnen- en buitenland. Beroemd om de enorme Bosnische vleesschotels. Laat de beste man eveneens een blauw hart hebben als supporter van FK Željezničar. Een beter begin van de reis kan je niet wensen.

En dat was ook wel te zien aan de glunderende koppen van de groep als de meterslange plaat met vlees, patat en groente met wat tafelvuurwerk wordt geserveerd. Dit houdt de hongerige magen voorlopig wel even zoet. Was de plaat in 2019 nog 3,5 meter, deze was minimaal een meter langer. Ondertussen werd uitgebreid kennisgemaakt met collega en lokale gastheer Edin. Hij wist alvast een tipje van de sluier op te lichten over wat ons te wachten stond. Het enthousiasme groeide met de minuut.

100 jaar FK Željezničar van start

Die middag verzamelen we in de wijk Grbavica, de thuishaven van Zeljo. We zoeken de kroeg op waar al snel de eerste biertjes genuttigd worden. Het is heerlijk weer, temperatuur net iets boven de 20 graden en lekker zonnetje. Vanwege de festiviteiten werd gevraagd om netjes gekleed te gaan. En zo hadden vele supporters hun beste kleding uit de kast getrokken tot soms wel driedelige pakken aan toe. En allemaal met blauwtinten.

Rond half drie vertrok Manijaci, de ultras, vanaf de plek waar ooit het eerste voetbalveld van de club lag richting stadion. De corteo trok honderden fanatieke supporters. In een lang lint door de wijk met luid gezang en vuurwerk. Away Days was uitgenodigd om het nodige beeldmateriaal te schieten waar dan ook gretig gebruik van gemaakt kon worden. De groep volgde niet veel later om ook op de Zuidtribune te gaan staan.

De wedstrijd van Velez deed er qua resultaat eigenlijk helemaal niet toe. Alles draaide om 100 jaar FK Željezničar. Na binnenkomst bleek zo ongeveer het hele stadion uitgedost. Van jong tot oud. Duizenden stralen de trots voor deze club uit en wij zijn er onderdeel van. Onze groep wordt volledig opgenomen in de festiviteiten. De gastvrijheid is overweldigend.

Manijaci, of The Maniac, pakken uit met diverse sfeer- en pyroacties veelal bijgestaan door de andere tribunes. Zowel op de tribunes als ook langs het veld (twee fotografen mochten alles vastleggen) komen we ogen en oren tekort. Een enkeling van ons krijgt ook pyro om af te steken. Wat een gekkenhuis. Het spektakel op de tribune verveelt geen minuut. Op het veld gebeurt verder weinig. De wedstrijd eindigt in 0-0, maar het blijft een ongekend feest.

Terug naar de roots

Eenmaal terug in de kroeg wordt er weer geproost op de club. Ook is er ruimte om even snel een hapje te eten. Al snel is het namelijk tijd voor het volgende onderdeel van de festiviteiten. We gaan terug naar de roots, terug naar de spoorwegen. Željezničar betekent letterlijk spoorwegman, refererend aan de oprichters van de club.

De opkomst bij het station is overweldigend. Manijaci had op een paar honderd supporters gerekend, maar het aantal blijkt ver over de duizend te gaan. Vanaf het perron vormen zij links en rechts langs het spoor een lang lint. Zodra de oude locomotief gaat rijden ontsteken zij massaal fakkels over een lengte van een paar kilometer.

Ook ditmaal staat de groep er middenin en ontsteken zij ook de nodige fakkels. Met een drone worden beelden uit de lucht geschoten die een fenomenaal beeld geven. Dit is hoe je een mijlpaal van je club hoort te vieren!

Eindigen met een klapper

Die zondag spenderen we eerst aan een rondje Sarajevo. Sommigen moeten opnieuw getest worden voor de weg terug naar huis. Daarna bezoeken we de Tunnel of Hope (War Tunnel) om even terug te gaan in de geschiedenis toen de stad onder vuur lag. Het maakt diepe indruk, maar anderzijds groeit ook de waardering voor Sarajevo en de inwoners.

De zon is inmiddels weer volop aan het schuinen. Dus gaan we Trebević op, één van de bergen die Sarajevo omringen. De oude Bobsleebaan wordt bezocht en om de dorst te lessen wordt nog even omhoog gewandeld. Je moet er maar zin in hebben. Het biertje op de top is het meer dan waard.

Na een heerlijk diner is het tijd voor de absolute klapper van de festiviteiten. Om klokslag 21.00 uur wordt de stad in ‘lichterlaaie’ gezet. Van de wijk Grbavica tot en met het gehele centrum (nieuw plus oud) wordt er massaal vuurwerk afgestoken. Het lijkt voor even alsof het de gemiddelde nieuwjaarsnacht in Nederland is. Vanaf het Gele Fort hebben we fantastisch uitzicht over de stad en het vuurwerk. Dit is hoe je een feestje viert!

Teleurstellende Derby Day

En zo vliegt een weekend voor in de boeken voorbij. Van een aantal moeten we alweer afscheid nemen. Met degene die overblijven staan nog een paar dagen Sarajevo op het programma. Alle indrukken van het weekend blijven maar terugkomen. Het zal ook nog wel even duren voordat iedereen het bevat. Dit soort weekenden maak je, als je geluk hebt, maar één keer mee in je leven.

De dinsdag gebruiken we voor een spontane uitstap naar Mostar. Wederom is het weer ons gunstig gezind. Velez speelt die avond thuis tegen Borac Banja Luka, de regerend kampioen. Een gezellige dag uit kreeg een heetgebakerde afsluiting. Een uitgebreid verslag is te vinden op In de Hekken (klik hier).
Wat voor ons nog een kers op de taart had moeten worden, eindigde helaas in een teleurstelling. Op woensdag speelt FK Željezničar de stadsderby tegen aartsrivaal FK Sarajevo. Met 1500 Manijaci nemen we plaats in het uitvak om te zien hoe er helaas een 2-0 nederlaag geleden wordt. Desondanks maakte de hele derby day beleving inclusief corteo een hoop goed voor hen die erbij waren. Volgend jaar hopen we op revanche als we weer in Sarajevo zijn voor de derby, dan in Grbavica Stadion.

Na al het positieve geweld rond 100 jaar FK Željezničar is het nu tijd voor de trip naar Boedapest. Een flinke road trip vanuit Sarajevo door de prachtige landschappen van de Balkan. Deel 2 van deze trip volgt in een apart reisverslag over Boedapest en de derby.

Deel dit bericht

Scroll naar boven
_A3A1027
Away Days Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, voetbalreizen, reisverslagen en aanbiedingen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en mis nooit meer iets.